Rohkeasti Digiä!
6.–10.11.2023
Tervetuloa osallistumaan tapahtumaviikolle, jossa teemana on digirohkeus. Miten meistä jokaisesta voisi tulla rohkeampi digilaitteiden ja ‑palveluiden parissa?
Viikolla on ohjelmaa niin verkossa kuin livenä Pohjois-Karjalan maakunnassa. Ohjelmassa on mm. webinaareja, työpajoja ja tukea digin käyttöön. Viikon aikana saat tietoa mm. miten vältyt nettihuijauksilta ja käytät digiä turvallisesti. Selätä digimörkö!
Ammattilaiset saavat viikon aikana uusia työkaluja oman ja asiakkaiden digiosaamisen kehittämiseen. Päätilaisuus järjestetään Joensuussa tiistaina 7.11 klo 8:30–12, ja mukana on Digi- ja väestötietovirasto sekä SiunSote. Tilaisuuteen voit osallistua myös verkossa.
Julkaisemme viikon aikana tällä nettisivulla myös monenlaista materiaalia, kuten podcasteja ja videoita.
Osallistu sosiaalisessa mediassa käyttäen tunnistetta #rohkeastidigiä
Lataa tästä flyer ja kuva sosiaaliseen mediaan.
Videot
Tutustu viikon asiantuntijoihin videoilla ja kuule, mitä heillä on sanottavaa digirohkeudesta ja osallisuudesta. Entä mitä mieltä Karelia-ammattikorkeakoulu ‑yhteisön opettajat ja opiskelijat sekä kansalaiset ovat omista digitaidoistaan ja miten digirohkeutta voisi lisätä?Katso videot klikkaamalla linkkejä alta!
Asiantuntijahaastattelut:
Piia Niilola, Digi- ja väestötietovirasto
Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirasto
Irina Laatikainen, Siun sote
Laura Karvinen, Siun sote ja Tiina Soininen, Karelia-amk
Ohjelma
Lataa tästä tulostettavat ohjelmaflyerit: ammattilaistapahtumat — kansalaistapahtumat
Onko etäosallistuminen sinulle uutta? Lue tästä ohjeet etäosallistumiseen.
MAANANTAI
6.11. klo 10–11, Ole kuulolla: Viritä radiosi taajuudelle 92,8 MHz (Joensuu) ja kuuntele mistä on kysymys digirohkeudessa ja ‑osallisuudessa. Miten meistä voisi jokaisesta tulla rohkeampi digin käyttäjä? Radiossa keskustelemassa SoTyDigi-hankkeen projektipäällikkö Jaana Kurki ja projektiasiantuntija Nadja Marjomaa. Kuuntele tästä radiolähetyksen tallenne.
6.11. klo 12:30–14, Diginykytilan kartoitus, Karelia-ammattikorkeakoulu, Tikkarinne 9, A126 –luokka, Arki digittää ‑hanke
Diginykytilankartoitus on työväline, joka auttaa arvioimaan yhteisösi valmiuksia ja kykyä tukea yhteisön jäsenten digiosallisuuden ja ‑toimijuuden toteutumista. Kohtaamisessa saat perehdytyksen Arki digittää ‑hankkeessa kehitetyn työvälineen eli diginykytilan kartoituksen käyttöön. Lisäksi opit tunnistamaan tekijöitä, jotka luovat eriarvoisuutta ihmisten välille digiarjessa. Työväline tukee sinua niin yksilön, kuin yhteisön digiosallisuuden edistämisessä. Kartoituksessa huomioidaan kaikki yleisesti tunnistetut digikuilut ja se jakautuu kolmeen tavoitealueeseen:
1. Digilaitteet ja verkkoyhteydet
2. Asenteet, arjen digituki ja digitaidot
3. Digin hyödyt ja vaikutukset
Tavoitteena on, että työvälineen avulla yhteisösi kyky huomioida ja tukea digiosallisuuden ja ‑toimijuuden toteutumista arjessa kasvaa.
6.11. klo 14–15:30, Tekoäly: Digihömppää vai seuraava älypuhelin?, webinaari, Living Lab-hanke
Tule kuulemaan, kysymään ja keskustelemaan tekoälystä sote- ja hyvinvointialla. Saatat miettiä, mitä mahdollisuuksia ja riskejä tekoälyyn liittyy. Mitä sinun olisi hyvä olisi tietää tekoälystä käytännössä? Etsitään vastauksia yhdessä! Webinaarin asiantuntijana toimii Miikka Kostian, KoodiBuddha, sote- ja IT-alan yrittäjä ja ohjelmistotuotannon insinööri.
TIISTAI
7.11. klo 8:30–12 Digimotivaatiota ja ‑rohkeutta etsimässä — Työvälineitä sote- ja työllisyysalan ohjaukseen, seminaari & webinaari
Paikka: Tikkarinne-kampus, E‑talon auditorio (Tikkarinne 9) ja etäyhteydellä.
8:30 Kahvit ja ilmoittautuminen (paikan päällä osallistuville)
9:00 Digiosallisuuteen kannustamassa pitkien välimatkojen päähän – Jaana Kurki, SoTyDigi ‑hanke — Katso tallenne
9:20 Digirohkeus ja tulevaisuuden digitaidot – Piia Niilola ja Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirasto — Katso tallenne
9:50 Digimotivaatio — mitä se tarkoittaa työntekijöille? – Irina Laatikainen & Laura Karvinen, Siun sote — Katso tallenne
10:20 Teemakeskustelujen ohjeistus
10:30 Siirtyminen ja jaloittelutauko
10:40 Teemakeskustelut
11:40 Teemakeskustelujen yhteenveto — Lue PDF
12:00 Tilaisuus päättyy
Lämpimästi tervetuloa kuulemaan kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja digimotivaatiosta ja ‑rohkeudesta sote- ja työllisyysalalla ja keskustelemaan, millaisin keinoin voimme löytää digirohkeuden. Tilaisuudesta saat välineitä työsi tueksi.
7.11. klo 9–14, Digitiistai — digineuvontaa Outokummussa, Sänkinotkonkatu 6, Välke ry
Henkilökohtaista digineuvontaa ja digitukea Outokummun keskustassa. Voit kysyä mieltä mitä tahansa laitteisiin tai sovellukseen liittyen. Ratkaisemme laitteiden kanssa olevat ongelmat yhdessä kanssasi. Käynti tiloihimme on S‑Market Outokummun vastapäätä, rakennuksen takana. Tervetuloa!
7.11. klo 12–14 Maksutonta digineuvontaa Kansalaistalolla, Torikatu 30, Joensuu, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry
Haluaisitko apua ja neuvoja tietokoneen, internetin tai kännykän peruskäyttöön? Digineuvoja paikalla vastaamassa kaikenlaisiin kysymyksiin ja auttamassa digilaitteiden kanssa.
7.11. klo 14–15, Diginykytilan kartoitus, webinaari, Arki digittää ‑hanke
Diginykytilankartoitus on työväline, joka auttaa arvioimaan yhteisösi valmiuksia ja kykyä tukea yhteisön jäsenten digiosallisuuden ja ‑toimijuuden toteutumista. Kartoituksessa huomioidaan kaikki yleisesti tunnistetut digikuilut ja se jakautuu kolmeen tavoitealueeseen:
1. Digilaitteet ja verkkoyhteydet
2. Asenteet, arjen digituki ja digitaidot
3. Digin hyödyt ja vaikutukset
Kartoitus auttaa havaitsemaan kehittämistarpeita ja suuntaamaan toimenpiteitä digiosaamisen ja ‑osallisuuden edistämiseksi arjessa. Tavoitteena on, että työvälineen avulla yhteisösi kyky huomioida ja tukea digiosallisuuden ja ‑toimijuuden toteutumista arjessa kasvaa. Tule kuulemaan diginykytilan kartoituksesta webinaariimme!
KESKIVIIKKO
8.11. klo 9–14, Pop up digitaitojen paja, kauppakeskus Centrum, Luotsin tilat, Kauppakatu 29, Joensuu, Joensuun Taitamo
Tervetuloa digitaitojen pajaan, jossa saat apua ja tukea digiasioihin! Tule kysymään sinua askarruttavista asioista, sähköisestä asioinnista ansioluettelon päivittämiseen. Paja on avoinna klo 9–14, ja voit osallistua sinulle sopivana ajankohtana. Digitukea toteuttavat Joensuun Taitamon IT-tiimiläiset.
8.11. klo 13–14, Digisotekeskus — helpotusta sote-asiointiin, webinaari, Siun sote
Webinaarin aikana käydään läpi mitä on digisotekeskus ja millaisia palveluita se tarjoaa. Webinaari on suunnattu kaikille digitaalisesta asioinnista kiinnostuneille. Tule kuulemaan, miten digisotekeskus voi helpottaa arjen asiointiasi sosiaali- ja terveyspalveluissa!
8.11. klo 14–15, Mie tahon täyttä elämää ‑verkkokahvila, etäyhteys, Kehitysvammaisten palvelusäätiö
Mietityttääkö oma ikääntymisesi sinua? Tuntuuko että et pysy mukana digijunassa? Miten selättää digimörkö? Keskustellaan kahvin äärellä!
TORSTAI
9.11. klo 10–11, Siun soten sähköiset terveyspalvelut, webinaari, Siun sote, Meijän Digi ‑hanke
Tervetuloa tutustumaan webinaarissamme Siun sotessa käytössä oleviin sähköisiin terveyspalveluihin: verkkosivut ja ajanvaraus, Omakanta, Omaolo.
9.11. klo 11–12, Lähde vertaisohjaajaksi! Severin Paja, Kauppakatu 23 A (Joen Helmen toinen kerros, sisäänkäynti torin puolelta), Joensuu, Joen Severi ry
Severi rekrytoi uusia digitaitoisia ikäihmisiä vertaisohjaajiksi. Tervetuloa kuulemaan lisää vertaisohjaajana toimimisesta!
9.11. klo 12–15, Maksutonta digineuvontaa, Ylämyllyn seurakuntatalo, Katajakuja 1, YTYÄ!-hanke ja Välke ry
Neuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat apua sähköisiin palveluihin tai digilaitteisiin liittyvien asioiden kanssa. Neuvonta on luottamuksellista ja toteuttajana Liperin kunnan työhönvalmentajat yhdessä Välke ry:n DigiäNYT!-hanketyöntekijöiden kanssa. Paikalle voi tulla oman laitteen kanssa, mutta se ei ole välttämätöntä, sillä käytössä on asiakastietokoneita. Kahvitarjoilu!
9.11. klo 12–14, Digirohkeat kaverit, kohtaamispaikka MieTe sali, Kirkkokatu 18 a A (Ahjoa vastapäätä), Joensuu, Digiloikkarit ja Digiosallisuus Pohjois-Karjalassa ‑hankkeet
Tule tutustumaan kuinka vertaistuella pystytään rohkaisemaan digiosallisuuteen! Luvassa jutustelua kahvikupposen ääressä. Digikavereiden vertaistuella päästään pitkälle. Vertaisuusmalli luo itsevarmuutta niin opastajalle kuin opastettavalle. Tilaisuudessa esitellään Aspa-säätiön hallinnoimaa Digiloikkarit ‑hanketta, joiden vertaiset digikaverit auttavat arjessaan digiapua tarvitsevia. Mukana myös Digiosallisuus Pohjois-Karjalassa ‑hanke, joka auttaa luomaan pysyvää digitukimallia Digiloikkareiden ja maakunnan muiden digitukitoimijoiden kanssa.
9.11. klo 12–14 Maksutonta digineuvontaa Kansalaistalolla, Torikatu 30, Joensuu, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry
Haluaisitko apua ja neuvoja tietokoneen, internetin tai kännykän peruskäyttöön? Digineuvoja paikalla auttamassa ja vastaamassa kaikenlaisiin digikysymyksiin.
PERJANTAI
10.11. klo 9–10, Miten digiosaamisesta tulee organisaation digikyvykkyyttä? ‑webinaari, Kyvykkyys-hanke
Tänään julkaistava Karelian DigiTaitoPortti auttaa hahmottamaan organisaation digikyvykkyyden tilaa ja keinoja sen kehittämiseen. DigiTaitoPortissa myös työntekijä voi testata digikansalaisuutensa tilaa. DigiTaitoPortti opastaa Karelian koulutuspalveluihin ja yritysopon vastaanotolle. Osallistu ja hahmota omaa tai organisaatiosi digiosaamista! Katso tallenne tästä.
10.11. klo 12–14 Maksutonta digineuvontaa Torikievarissa, Suvantokatu 6, Joensuu, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry
Apua ja opastusta tietokoneen, älypuhelimien ja tablettien käytossä. Digihuolien kanssa ei tarvitse jäädä yksin! Ota oma laitteesi tarvittaessa mukaan.
10.11. klo 14–14.30 Kovasti ajankohtaista — ajateltavaa pienille yrityksille ‑verkkolähetys, Co-Fast ‑hanke
Lähetyksen teemana on digitaalinen saavutettavuus. Aiheesta on puhumassa Miikka Kostian (Kooders Oy), joka käytännönläheisesti kertoo, mitä digitaalinen saavutettavuus tarkoittaa ja miksi yritykselle on tärkeää olla myös digitaalisesti saavutettava. Katso lähetystä tästä. Lähetyksen tallenne on myös nähtävissä kahden viikon ajan.
MAANANTAI — PERJANTAI
6.–10.11.2023: Verkkosivujen käyttäjälähtöisyyden pikatestit
Verkkosivujen pikatesti arvioi pienten yritysten verkkosivujen asiakaslähtöisyyden. Kuinka hakukonelöydettävyys toteutuu, onko viestintä selkeää ja löytääkö todennäköinen asiakas tarvitsemansa tiedon? Testitiimi pikatestaa yrityksesi verkkosivut ja havainnoista keskustellaan tapaamisessa. Saat myös lyhyen raportin testin aikana tehdyistä huomioista. Täytä yrityksesi tiedot varauskalenteriin ja valitse aika Teams-tapaamista varten. Testiaikoja on tarjolla rajoitetusti.
Varaa aika tapaamiselle seuraavasti:
1. Klikkaa itsesi osoitteeseen: http://varauskalenteri.com/6ad0101/6.11.2023/ (Kalenteri aukeaa maanantain 6. marraskuuta kohdalla)
2. Valitse aikaväliltä 6.–10.11. sinulle sopiva ajankohta
3. Täydennä varaukseen tarvittavat tiedot
4. Lähetämme sinulle kutsun Teams-kokoukseen valitsemaasi ajankohtaan
Verkkosivutestauksen toteuttaa Co-Fast ‑mikro- ja pk-yritysten liiketoiminnan kehittämisympäristö ‑hanke.
Materiaalit
Tutustu myös materiaaleihimme, kuten podcasteihin! Materiaalit ovat osa viikon ohjelmaa ja niiden kautta pääset sukeltamaan digitalisaatioon eri näkökulmista. Siirry materiaalien sivulle tästä.
Viikkoa järjestämässä SoTyDigi-hankkeen kanssa ovat Välke ry, YTYÄ! – YhteisTYÖLLÄ tuloksiin ‑hanke, Kyvykkyys ‑hanke, Arki digittää ‑hanke, Living Lab ‑hanke ja Kehitysvammaisten palvelusäätiö, Joen Severi ry, Digi- ja väestötietovirasto, Siun sote, Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys, Digiloikkarit, Digiosallisuus Pohjois-Karjalassa-hanke, Tulevaisuuden työ-hanke, CoFast-hanke, DigiVisio ‑hanke.
Lisätietoja viikosta:
Salla Anttila, projektiasiantuntija, SoTyDigi ‑hanke
[email protected], puh. 050 315 6562
Jaana Kurki, projektipäällikkö, SoTyDigi ‑hanke
[email protected], puh. 050 342 2889