Digitaitojen työkirja on kehitetty SoTyDigi ‑hankkeessa työikäisten palveluiden asiakkaille ja ammattilaisille työvälineeksi. Tavoitteena oli saada asiakkaille toimiva työkirja digitaitojen avuksi ja tueksi. Työkirjan on kehittänyt sosionomiopiskelija Nea Sundström.
Työkirja pitää sisällään digitaitoihin liittyvää materiaalia. Työkirjan kautta asiakkaat saavat tukea ja rohkeutta digitaitoihin. Myös ammattilaiset voivat hyödyntää työkirjassa olevia harjoituksia asiakkaiden kanssa. Työkirja sisältää harjoituksia, linkkejä sivustoille ja videoihin, jotka auttavat digitaitojen kehittymisessä.
“Osallistuin hankkeessa tehtäviin digivalmennuksien työpajoihin, joka antoi hyvän kuvan mitä kehittämäni työkirja voisi pitää sisällään. Osallistin ja keräsin tietoa asiakkailta sekä ohjaajilta mitkä asiat ovat tärkeitä digiosaamisen kantilta, ja tätä kautta työkirjan sisältö muodostui. Muistiinpanojen perusteella työkirjan teemoiksi nostin esille toimisto-ohjelmat, pikakomennot, tietoturva, hakusanojen käyttö, kuvien siirtäminen sekä kirjanmerkin lisääminen Google Chromessa.”
Nea Sundström
Työkirja on kohdistettu digiaroille digilaitteiden käyttäjille. Digiaran taitotaso on heikko, mutta häneltä löytyy jokin digilaite ja verkkoyhteys. Digiarka tarvitsee tukea ja ohjausta digilaitteen käytössä. Digiarka henkilö saattaa kokea ahdistusta ja pelkoa teknologiaan liittyen. Digiaran henkilön on myös tärkeää olla rohkea ja kokeilla uusia asioita. Jokainen oppii uutta omassa tahdissaan, ja digiosaaminen ei ole poikkeus. On tärkeää muistaa, että jokainen voi oppia käyttämään digitaalisia laitteita lähtötasosta huolimatta.
Lue blogiteksti digitaitojen työkirjan kehittämisprosessista: Työkirjasta tukea ja apua digitaitojen harjoitteluun